Wat is Six Sigma eigenlijk?

Eigenlijk is Six Sigma een groepje bewezen methoden om continue verbetering van bedrijfsprocessen en toepassingen mee te verwezenlijken. Als verzameling van methoden is Six Sigma dan ook ontwikkeld door allerlei verschillende bedrijven en personen voordat het Six Sigma dat we vandaag de dag kennen ontstond. Maar wat is Six Sigma dan precies? Graag vertellen we waar de kracht van deze methode ligt, om dit beter uit te kunnen leggen.

Het verbeteren van kwaliteit

Met Six Sigma leg je de basis voor het verbeteren van kwaliteit binnen de organisatie. Kwaliteit is een ietwat vaag begrip natuurlijk, maar het gaat er vooral om dat processen steeds beter verlopen zodat het resultaat ook steeds beter wordt. Op die manier gaat zowel de kwaliteit van de organisatie als die van het product er op vooruit. Je creëert dan meer waarde met hetzelfde werk en dat is natuurlijk pure winst.

De doorlooptijd verbeteren

In veel organisaties zijn er processen en gewoontes waarmee bepaalde problemen of incidenten worden opgelost die zich met enige regelmaat voordoen. Die zijn dan belangrijk, omdat ze een oplossing bieden die er anders niet was geweest, maar kosten helaas ook veel tijd. Dat levert dan een heleboel frustratie op, waardoor er een heleboel energie wordt verspild. Met Six Sigma ga je op zoek naar de oorzaak van de problemen waar deze processen voor zijn ingericht, zodat beiden overbodig worden.

De organisatie leren verbeteren

Met Six Sigma kijk je goed naar de waarde die je voor de klant creëert. Door dat te doen maak je ook de eigen organisatie slimmer, sterker en innovatiever. Je moet namelijk continue verbetering toepassen om aan de behoeftes van de klant te blijven voldoen. Die blijven immers ook niet altijd hetzelfde.

Een beter beeld

We hopen je nu een beter idee te hebben gegeven van wat Six Sigma inhoudt. Veel succes met de toepassing er van, in welke vorm dan ook!